Owsianka to wyjątkowy posiłek, który możemy przygotować na tysiące różnych, smacznych sposobów. Owsianka sprawdzi się świetnie na rozpoczęcie dnia jako śniadanie, jak również posiłek kolacyjny. Dobrze skomponowana owsianka może również zastąpić nam słodycze, czy to z dodatkiem ciastka czy też w formie budyniowej czy jako „ciasto” w formie pieczonej owsianki 😊

Owsianka to bardzo sycący posiłek, co doceniają szczególnie osoby będące na redukcji masy ciała. Ponadto płatki owsiane wspomagają pracę przewodu pokarmowego, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego. Płatki owsiane to cenne źródło składników odżywczych takich jak: witaminy z grupy B, witamina E, magnez, potas, cynk czy żelazo.

Z racji jesiennej aury, przygotowałem dla Was przepis na korzenną owsiankę ze śliwkami

Składniki:

50g (5 łyżek) płatków owsianych 
200g (porcja) mleka 
12g (1 łyżeczka) miodu 
10g (1 łyżeczka) masła orzechowego 
15g (1 łyżka) dowolnych orzechów 
100g (4-5 sztuk) śliwek 
1-2g (do smaku) cynamon i imbir w proszku 

Przepis:

Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia.  Następnie mieszaninę podgrzewamy w rondelku zagotowania, dodając w trakcie gotowania cynamon oraz imbir. Owsiankę przekładamy do miski. Na sam koniec dodajemy pokrojone śliwki, miód, masło orzechowe oraz pokrojone orzechy.

Smacznego