Produktami szczególnie wartymi uwagi przy problemach z tarczycą są:

• Owoce jagodowe – zawierające duże ilości antyoksydantów oraz witamin, które wspomagają organizm w redukowaniu stanu zapalnego

• Ryby – dobre źródło prozdrowotnych kwasów omega 3 oraz cennego białka

• Pestki i nasiona – zawierają liczne minerały, szczególnie cynk, który wspomaga wytwarzanie hormonów w tarczycy oraz wspomaga układ odpornościowy

• Olej lniany – niepoddany obróbce termicznej, stanowi cenne źródło kwasów omega 3

• Jajka – pomimo dużej ilości cholesterolu, są także skoncentrowanym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, żelaza czy selenu

Dodatkowo warto zadbać o odpowiednie spożycie witaminy D, która wspomaga wszystkie komórki w prawidłowym funkcjonowaniu, szczególnie w okresie od września do kwietnia, kiedy organizmowi trudniej pozyskać witaminę z promieni słonecznych.