Produkty polecane w chorobach tarczycy
Zmagając się z chorobami tarczycy takimi jak choroba Hashimoto, niedoczynność czy nadczynność tarczycy, zwróć uwagę na produkty bogate w substancje o charakterze przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, prozdrowotne kwasy omega 3 oraz minerały. Zmniejszenie stanu zapalnego za pomocą diety, daje wyraźne efekty w leczeniu chorób tarczycy, tak samo jak unikanie niedoborów składników mineralnych, wspomagających prawidłowe funkcjonowanie samej tarczycy.

Produktami szczególnie wartymi uwagi przy problemach z tarczycą są:
• Owoce jagodowe – zawierające duże ilości antyoksydantów oraz witamin, które wspomagają organizm w redukowaniu stanu zapalnego
• Ryby – dobre źródło prozdrowotnych kwasów omega 3 oraz cennego białka
• Pestki i nasiona – zawierają liczne minerały, szczególnie cynk, który wspomaga wytwarzanie hormonów w tarczycy oraz wspomaga układ odpornościowy
• Olej lniany – niepoddany obróbce termicznej, stanowi cenne źródło kwasów omega 3
• Jajka – pomimo dużej ilości cholesterolu, są także skoncentrowanym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, żelaza czy selenu
Dodatkowo warto zadbać o odpowiednie spożycie witaminy D, która wspomaga wszystkie komórki w prawidłowym funkcjonowaniu, szczególnie w okresie od września do kwietnia, kiedy organizmowi trudniej pozyskać witaminę z promieni słonecznych.
Dodaj swój komentarz