W przypadku kiedy mamy stwierdzoną anemię lub mamy tendencję do słabych wyników morfologii krwi, warto zadbać o swoją dietę, aby zdrowy stylem życia wesprzeć organizm w regulacji parametrów krwi.

Produkty polecane przy niedokrwistości to m.in.:

  • Pestki dynii – są dobrym źródłem żelaza niehemowego, w 100g znajduje się 15mg żelaza
  • Wątróbka wieprzowa – w 100g znajduje się 18,7mg żelaza hemowego, jednakże ze spożyciem wątróbki musimy uważać ze względu na wysokie zawartości witaminy A
  • Siemię lniane – w 100g znajduje się 17,1mg żelaza niehemowego, dodatkowo siemię zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe oraz wspomaga pracę przewodu pokarmowego
  • Kakao – w 100g znajduje się 10,7mg żelaza niehemowego, dostarcza także antyoksydantów
  • Jaja kurze - w 100g znajduje się 2,2mg żelaza hemowego, niestety są także bogate w cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe
  • Soja – w 100g nasion suchych znajduje się 8,9mg żelaza niehemowego, w tofu natomiast 5,3mg. W przypadku diet roślinnych warto zadbać o jej odpowiednie spożycie
  • Przyprawy ziołowe – w 100g może znajdować się od 50-123mg żelaza niehemowego, jednakże nie spożywamy ich w dużych ilościach. Jako dodatek świetnie się sprawdzają w diecie, jednocześnie dostarczają antyoksydantów i substancji wspomagających układ krwionośny. Do takich przypraw należ np. tymianek, majeranek, oregano, bazylia, kminek czy kurkuma
  • Źródła witaminy C – wspomagają przyswajanie żelaza z pożywienia, szczególnie żelaza niehemowego (roślinnego). Produktami bogatymi w witaminę C są m.in. papryka, cytrusy, pietruszka zielona, owoce jagodowe.

Pamiętajmy, by regularnie wykonywać podstawowe badania krwi, aby na bieżąco monitorować swoje zdrowie i w razie potrzeby, jak najwcześniej wprowadzać zmiany mające na celu ochronę Naszego zdrowia.