Curry z mleczkiem kokosowym i warzywami
 

Składniki:

  • 300g (1/2 średniej) - cukinii
  • 100g (1/2 średniej) - papryki
  • 100g (10 łyżek) - mleka kokosowego z puszki
  • 5g (1 łyżeczka) - oliwy z oliwek
  • 2g (kawałek) - imbiru
  • 1-3g (do smaku) - pasty curry lub przyprawy curry
  • 100g (porcja) - tofu lub fileta z kurczaka
  • 50g (1/2 woreczka) - ryżu
     

Przepis:

Tofu lub fileta kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z oliwą do zarumienienia. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa/tofu i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mleko kokosowe, starty imbir i curry, mieszamy i dusimy do lekkiego zredukowania sosu. Opcjonalnie doprawiamy wedle uznania. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego