Składniki na 8-10 kotletów

2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

1/2 szklanki ziaren słonecznika , podprażonych na suchej patelni i posiekanych

1/4 szklanki maki ziemniaczanej 

1/4 szklanki oleju

2 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki syropu z agawy

1 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

czarny pieprz 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki  i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę,  w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.

Porady:
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo się lepią.