Składniki

Spód:

  1. 120 g granoli
  2. 40 g masła

 

Masa sernikowa

  1. 500 g twarogu sernikowego
  2. 130 g mascarpone
  3. 3 jaja
  4. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  5. 1 szklanka malin (mogą być zarówno świeże jak i mrożone)
  6. Ekstrakt wanilii
  7. ½ słodzidła (polecam ksylitol lub erytrol)

 

Masa owocowa

  1. 200g malin (mogą być zarówno świeże jak i mrożone)
  2. 3 łyżeczki żelatyny
  3. Pół szklanki gorącej wody

 

Przepis:

Spód

  1. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Granolę (u mnie czekoladowa) zblendować dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
  3. Przygotowaną masę wyłożyc1 do formy i odstawić do lodówki na czas aż przygotujemy masę serową.

Masa sernikowa:

  1. Jajka i ksylitol ubić mikserem na puszystą jasną masę.
  2. Następnie dodać masę serową i mascarpone i za pomocą miksera wymieszać.
  3. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia się składników. (Nie miksować zbyt długo)
  4. Gotową masę przelać do przygotowanej formy i wyrównać.
  5. Na wierzch wrzucić maliny.
  6. Piec w temp. 160 stopni przez około 80-90 min.

 

Masa owocowa:

  1. Maliny zmiksować blenderem.
  2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do zblendowanych malin i wymieszać.
  3. Mus wlać na wystudzony sernik i odstawić do lodówki, aż do stężenia.
  4. Do gotowej masy owocowej możemy dodać świeże owoce do dekoracji.