30 lip 2022
Fit sernik z malinami
30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika z tej okazji przygotowałem dla Was prosty przepis na sernik z malinami w wersji Fit.

Składniki
Spód:
- 120 g granoli
- 40 g masła
Masa sernikowa
- 500 g twarogu sernikowego
- 130 g mascarpone
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka malin (mogą być zarówno świeże jak i mrożone)
- Ekstrakt wanilii
- ½ słodzidła (polecam ksylitol lub erytrol)
Masa owocowa
- 200g malin (mogą być zarówno świeże jak i mrożone)
- 3 łyżeczki żelatyny
- Pół szklanki gorącej wody
Przepis:
Spód
- Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Granolę (u mnie czekoladowa) zblendować dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
- Przygotowaną masę wyłożyc1 do formy i odstawić do lodówki na czas aż przygotujemy masę serową.
Masa sernikowa:
- Jajka i ksylitol ubić mikserem na puszystą jasną masę.
- Następnie dodać masę serową i mascarpone i za pomocą miksera wymieszać.
- Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia się składników. (Nie miksować zbyt długo)
- Gotową masę przelać do przygotowanej formy i wyrównać.
- Na wierzch wrzucić maliny.
- Piec w temp. 160 stopni przez około 80-90 min.
Masa owocowa:
- Maliny zmiksować blenderem.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do zblendowanych malin i wymieszać.
- Mus wlać na wystudzony sernik i odstawić do lodówki, aż do stężenia.
- Do gotowej masy owocowej możemy dodać świeże owoce do dekoracji.
Dodaj swój komentarz