14 wrze 2022
Śliwki pod owsianym crumble
Jesień już powoli daje Nam o sobie znać. Z tego powodu postanowiłem Wam podrzucić fajny przepis z wykorzystaniem śliwek, które są teraz w sezonie 😊

Składniki (2 porcje)
- 300g - śliwek
- 60g - mąki owsianej (ale można też poeksperymentować)
- 30g - erytrolu (lub innego słodzidła)
- 25g - masła
Ze śliwek usuwamy pestki, dzielimy je na połówki i przekładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego lub kokilek.Masło w temperaturze pokojowej wraz z mąką i erytrolem zagniatamy.Owoce posypujemy kruszonką i zapiekamy w 25 minutach w temperaturze 200 stopni Celsjusza bez przykrycia. Potrawę możemy opcjonalnie przyozdobić cynamonem przed podaniem. Crumble możemy spożyć z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Taki posiłek świetnie sprawdzi się na deszczowe wieczory oraz jako propozycja na szybki posiłek potreningowy, lunch czy też podwieczorek.
Dodaj swój komentarz