Wpływ diety na testosteron
Testosteron jak każdy hormon w Naszym organizmie pełni ważną rolę w naszym prawidłowym funkcjonowaniu oraz rozwoju. Przez mężczyzn jest powszechnie uwielbiany jako hormon, wpływający na osiągi sportowe, wzrost siły, rozwój mięśni czy też poprawę męskiej sylwetki, jednakże pełni ponadto i inne funkcje, które są nie mniej istotne na co dzień. U młodych mężczyzn w trakcie dojrzewania odpowiada za prawidłowy rozwój wtórnych cech płciowych, takich jak owłosienie męskie, zmiana budowy ciała oraz tonu głosu itp. Odpowiedni poziom tego najważniejszego męskiego hormonu wpływa także na prawidłowe libidu u mężczyzn oraz na ich płodność. Ponadto jako hormon steroidowy wpływa na gospodarkę kostną organizmu i poziom cholesterolu we krwi.

Biorąc pod uwagę jak bardzo ważne jest dbanie o własne zdrowie i jego profilaktykę, wskazane jest monitorowanie parametrów własnego zdrowia w tym testosteronu. Odpowiednia dieta i tutaj może pomóc nie jednemu mężczyźnie poprawić co nieco własne życie, nie tylko pod kątem zdrowia, ale i wyników w sporcie jak i poprawie własnej płodności.
Warto więc zwrócić uwagę na swoją dietę i zastosować się do poniższych zaleceń wpływających na poziom testosteronu
- Zadbać należy o odpowiednią ilość kalorii w Naszej diecie. Diety z dużym deficytem kalorii, szczególnie stosowane przed długi okres, będą sprzyjać obniżeniu się poziomu testosteronu.
- Na prawidłowy poziom produkcji męskich hormonów wpływa odpowiednia podaż i jakość węglowodanów. Diety niskowęglowadanowe, sprzyjają podwyższeniu się poziomowi hormonów stresu, obniżając sam testosteron.
- Niewskazane jest także korzystanie z diet niskotłuszczowych. Testosteron jako hormon steroidowy, budowany jest z substratów pochodzenia tłuszczowego. Zarówno kwasy tłuszczowe jednonienasycone, takie jak oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nasiona, jak i kwasy tłuszczowe nasycone, np. mięsa, masło, olej kokosowy, korelują pozytywnie ze wzrostem testosteronu. Pamiętajmy jednak, że lepszym wyborem są te pierwsze, roślinne lub rybne źródła tłuszczy.
- Do produkcji testosteronu nasz organizm potrzebuje ponadto witamin i minerałów, do najważniejszych z nich należą: witamina D, niacyna, cynk oraz antyoksydanty. Niedobór tych składników może pogarszać proces produkcji tego hormonu.
- Warto zbadać poziom witaminy D w organiźmie. W okresie letnim wystawiać się na działanie promieni słonecznych, a w okresie od września do kwietnia suplementować witaminę D. W zależności od stylu życia i indywidualnej sytuacjji zdrowotnej suplementacja witaminą D, może być wskazana przez cały rok.
- Produkty bogate w niacynę to mięso, ryby, rośliny strączkowe, drożdże, orzechy oraz migdały.
- Cynk dostarcyć możemy poprzez spożycie pestek oraz nasion, roślin strączkowych, owoców morza, wątróbki, siemienia lnianego oraz kakao.
- W antyoksydanty obfitują świeże warzywa i owoce, warto wybierać jarzyny intensywnie kolorowe oraz korzystać z różnych ich kolorów. Duża ilość tych produktów działa ochronnie na testosteron i jego produkcję.
- Zaleca się ograniczać produkty wysokoprzetworzone, gotowe, typu fast-food oraz słodycze. Taka żywność sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, prowadząc do nadwagi i otyłości, co niekorzystnie wpływa na poziom hormonów steroidowych i ich metabolizmowi.
- Zarówno zbyt wysoki poziom tkanki tłuszczowej, czyli nadwaga i otyłość, jak i bardzo niski jej poziom, nie sprzyjają optymalnemu poziomowi męskich hormonów.
Na podstawie powyższych wytycznych zachęcam do przeanalizowania swoich nawyków żywieniowych oraz styl życia i wprowadzenia zmian na lepsze w swoim życiu.
Z okazji zbliżającego się Dnia Chłopaka zachęcam do skorzystania z zakupu Bonu Upominkowego dla ważnej dla Ciebie osoby:
https://stopa.fitdietetyk.pl/sklep/produkt/vouchery/428d8de6-fa66-4288-9c05-ed31ece28123/
Zachęcam także do skorzystania z darmowcyh konsultacji dietetycznych wraz z analizą składu i masy ciała.
Dodaj swój komentarz