Jesienne ciasto dyniowe
Dla mnie jesień nieodłącznie wiąże się z cudownym warzywem jakim jest dynia. Ta pomarańczowa pyszność może być przygotowana na wiele ciekawych sposobów, a z racji tego, że puree z dyni można zamrozić i wykorzystać po kilku miesiącach, sprawia że możemy cieszyć się nią przez bardzo długi czas.Dla mnie jesień nieodłącznie wiąże się z cudownym warzywem jakim jest dynia. Ta pomarańczowa pyszność może być przygotowana na wiele ciekawych sposobów, a z racji tego, że puree z dyni można zamrozić i wykorzystać po kilku miesiącach, sprawia że możemy cieszyć się nią przez bardzo długi czas.

Z okazji pierwszego dnia jesieni proponuję Wam przygotować ciasto dyniowe, które świetnie się sprawdzi jako towarzysz tych chłodniejszych dni, jako przekąska, drugie danie, czy też jako lżejszy posiłek do herbaty ze znajomymi.
Przepis:
- 250g puree z pieczonej dynii
- 200g masła
- ½ szklanki ksylitolu
- 3 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 350g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie cukier wanilinowy lub odrobina ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie kilka malin lub innych owoców
Dynie kroimy i wyciągamy miąższ. Pieczemy w 180 stopniach i obieramy ze skórki. Następnie blendujemy dynię. Ucieramy masło z ksylitolem. Następnie dodajemy 3 jajka i mieszamy. Dodajemy puree z dyni, 2 łyżeczki przyprawy do piernika i 2 łyżeczki cynamonu. Dodajemy mąkę i mieszamy całość. Wykładamy foremkę papierem do pieczenia i wylewamy masę. Możemy dodać ulubione owoce, np. maliny. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut
Dodaj swój komentarz